Araç Değer Kaybı Nasıl Tahsil Edilir, Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru 2024

1- Araç Değer Kaybı Nedir? Araç Değer Kaybı Nasıl Tahsil Edilir

Araç değer kaybı, trafik kazası vb. nedenlerle hasar almış bir aracın, hasarsız bir araca göre piyasa bedelinin düşmesidir. Kaza geçiren araçlarda yapılan onarım işlemi ne kadar kusursuz olursa olsun, ikinci el piyasasında daha düşük bir bedele satılmaktadır. Bu şekilde maddi bir kayba uğrayan kişinin, araç değer kaybı tahsili için hukuki yollara başvurma imkanı bulunmaktadır.

Detaylı bilgiye araç değer kaybı konulu makalemizden ulaşabilirsiniz.

#araç değer kaybı nasıl tahsil edilir

2- Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Süreci

Araç Değer Kaybı Nasıl Tahsil Edilir

Araç değer kaybının tahsili için Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan başvurular, Hukuk Mahkemelerinde açılacak davalara nazaran çok daha kısa sürede sonuçlanır ve daha az masraflıdır.

Hukuk Mahkemelerinde 1-2 yıl içerisinde sonuç alabilmekte iken Sigorta Tahkim Komisyonunda bu süreç 4-6 aya kadar kısalmaktadır. Başvuru sırasında alınan harç miktarı da Hukuk Mahkemelerine kıyasla oldukça azdır.

#araç değer kaybı nasıl tahsil edilir

3- Başvuru Adımları:

Araç değer kaybının ödenmesine ilişkin başvurunuz sigorta şirketi tarafından reddedildiğinde veya 15 gün içerisinde cevap verilmediğinde ya da hesaplanan miktardan daha az bir ödeme yapıldığında Sigorta Tahkim Komisyonu devreye girer. Sigorta Tahkim Komisyonu, zarara uğrayan kişiler ile sigorta şirketleri arasındaki uyuşmazlıkların kısa vadede çözümlenmesi için kurulmuştur.

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yolu ile Araç Değer Kaybının tahsili için izlenmesi gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır.

a- Sigorta Şirketine Başvuru

Karayolları Trafik Kanunu’nun 97.maddesi gereği kazada karşı tarafın yani zarara sebep olanın Zorunlu Trafik Sigortası ile kayıtlı olduğu sigorta şirketine karşı dava açmadan önce yazılı başvuru yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

Başvuru dilekçesinde özetle; kaza tarihi ve araç plakaları belirtilerek değer kaybının ödenmesi talep edilmeli, aksi halde yasal yollara başvurulacağının bildirilmesi gerekmektedir.

Başvuru dilekçesi ile birlikte kimlik, araç ruhsatı ve kaza tespit tutanağı sunulmalıdır.

Başvuru neticesinde sigorta şirketinin 15 gün içerisinde talebinizi karşılamaması yada mevcut değer kaybından daha az ödeme yapması halinde Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılabilir. Değer kaybınızı öğrenmek için araç değer kaybı hesaplama konulu makalemizde yer alan formu doldurabilirsiniz.

b- Sigorta Tahkim Komisyonuna Dilekçe ile Başvuru

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru www.sigortatahkim.org sitesinden kolaylıkla yapılmaktadır.

Websitede yer alan bulunan başvuru formu indirilerek formda yer alan bilgiler doldurulmalıdır.

Başvuru formu ile birlikte ek bir başvuru dilekçesi hazırlanmalıdır.

Kimlik, ruhsat, kaza tespit tutanağı, varsa hasar – onarım fotoğrafları ve eksper raporu eklenmelidir. (Aracınızın kaza sonrası karşı tarafın zorunlu trafik sigortası yada tarafınıza ait kasko poliçesi kapsamında onarım gördüyse hasar – onarım fotoğrafları ve eksper raporunun bulunduğu hasar dosyası evrakları sigorta şirketinden talep edilebilmektedir.)

c- Başvuru Ücreti

Talep edilen değer kaybı tazminatına göre istenilen başvuru ve tebligat harcı ödenmeli ve ödeme dekontu başvuru dilekçesine eklenmelidir. Başvuru ücretleri ve ücretin hangi hesaba ödeneceği websitede yer almaktadır.

d- Başvurunun İncelenmesi

Sigorta Tahkim Komisyonu, başvuruyu aldıktan sonra başvurunun sonuçlandırılması için görevlendirilen hakem veya hakem heyeti ile detaylı bir inceleme başlatır. Bu aşamada aracınızda oluşan değer kaybının tespiti için bilirkişi görevlendirilebilir. Bilirkişi görevlendirilmesi halinde bunun için ayrıca bir ücret yatırılması gerekmektedir. Hazırlanan bilirkişi raporu da dikkate alınarak talep edilen araç değer kaybı tazminatının haklı olup olmadığı değerlendirilir.

#araç değer kaybı nasıl tahsil edilir

4- Başvuru İçin Gerekli Belgeler

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılırken aşağıda yer alan belgelerin sunulması gerekmektedir.

  • Başvuru Formu ve Başvuru Dilekçesi,
  • Başvuru ve Tebligat Ücretinin Yatırıldığını Gösterir Dekont,
  • Kaza Tespit Tutanağı,
  • Ruhsat Fotokopisi,
  • Sigorta Şirketine Başvuru Yapıldığını Gösterir Belge,
  • Kaza – Onarım Fotoğrafları ve Kesin Eksper Raporu,
  • Değer Kaybını Kanıtlayan Diğer Belgeler.

5- Karar Süreci

Başvurunuz alındıktan sonra ortalama 4-6 ay içerisinde karar verilir. Komisyon tarafından verilen kararlar bağlayıcıdır ve mahkeme ilamı hükmündedir. Verilen karar sonrası sigorta şirketince ödeme yapılmaması halinde tıpkı mahkeme kararlarında olduğu gibi ilamlı icra takibi başlatılabilir.

Komisyon kararı; başvuru esnasında bildirilen adrese posta yoluyla ya da kep adresi bildirilmişse kep adresine tebliğ edilir.

6- Başvuru Şartları ve Zamanaşımı

Komisyona başvuru yaparken dikkat edilmesi gereken başvuru şartları şunlardır:

  • Komisyon başvurusu yapmadan önce sigorta şirketine mutlaka yazılı başvuru yapılmalıdır.
  • Sigorta şirketinin 15 gün içinde cevap vermemesi ya da olumsuz yanıt vermesi halinde komisyon başvuru yapılmalıdır.
  • Tazminat talebi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl ve her halde 10 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğramaktadır. Bu noktada komisyona yapılan başvurular, 2 yıllık süre içerisinde yapılmalıdır.

7- Başvuru Ücretleri 2024

Uyuşmazlığa Konu Miktar (TL)Başvurma Ücreti (TL)
0 – 5.000320
5.001 – 10.000715
10.001 – 50.0001.030
50.001 – …………Uyuşmazlık tutarının %1,5’u (En az 1.030 TL olmak üzere)
01.02.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe giren ücret tarifesine göre. (araç değer kaybı nasıl tahsil edilir)

#Araç değer kaybı nasıl tahsil edilir

Araç Değer Kaybı Nasıl Tahsil Edilir başlıklı bu makale araç değer kaybı talebi ile ilgili Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru sürecini detaylı bir şekilde açıklamaktadır. İlgili belgelerin doğru şekilde hazırlanması ve başvuru sürecinin dikkatli takip edilmesi, hak edilen tazminatı almanın en etkili yoludur.

Cevap yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 (546) 447 1054